Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Livsmedelsverket är en svensk myndighet som ger råd och reglerar säkerheten för livsmedel i Sverige. De har nu publicerat information om kostrekommendationer för gravida, ammande kvinnor och äldre. Det är viktigt för dessa grupper att äta rätt för att få i sig tillräckligt med näringsämnen.
För gravida och ammande kvinnor är det extra viktigt att äta en balanserad och näringsrik kost. Livsmedelsverket rekommenderar att man äter tillräckligt med frukt och grönsaker, fullkornsprodukter och magra proteinkällor som fisk, kyckling och baljväxter. Det är också viktigt att få i sig tillräckligt med järn och folsyra, som finns i exempelvis spenat, lever och baljväxter.
För äldre personer kan det vara svårare att få i sig alla näringsämnen de behöver. Det kan vara bra att äta fiberrika livsmedel som fullkornsprodukter, frukt och grönsaker för att undvika förstoppning. Äldre personer behöver också få i sig tillräckligt med protein för att bibehålla muskelmassa och styrka. Bra proteinkällor kan vara fisk, kött, mjölkprodukter och baljväxter.
Livsmedelsverket genomför regelbundet undersökningar om svenskarnas matvanor. De tittar på vad vi äter och hur mycket av olika livsmedel vi konsumerar. De har även undersökt förekomsten av överkänslighet mot olika allergener, som exempelvis gluten, mjölk eller ägg.
Livsmedelsverket tar upp flera viktiga ämnen som rör mat och hälsa. De informerar om saker som övervikt och fetma, tarmfloran och hur den påverkas av kosten, samt hur man kan undvika matförgiftning och smittspridning. De ger också tips på hur man kan minska sitt matsvinn och vara mer hållbar i sin livsmedelskonsumtion.
Livsmedelsverket har en webbplats där man kan hitta information om olika aspekter av mat och hälsa. Man kan till exempel lära sig om näringsinnehåll, kvaliteten på dricksvatten, hur man förvarar mat på rätt sätt och vad märkning på livsmedel betyder. De har också information om ekologisk mat, nya livsmedel och företagande inom livsmedelssektorn.
En viktig uppgift för Livsmedelsverket är att kontrollera och reglera livsmedelssäkerheten i Sverige. De ansvarar för lagstiftning kring livsmedel och deltar även i EU-arbetet på området. De kontrollerar att livsmedel uppfyller de krav som finns och att de inte innehåller farliga ämnen. De kontrollerar även import och export av livsmedel och håller koll på allergener och kontaktmaterial i livsmedel.
Vit färsksaltad Östgötagurka har nu fått skyddad geografisk beteckning av EU. Det betyder att produktionen av denna gurka är begränsad till en specifik region och att den måste uppfylla särskilda kvalitets- och smakkriterier. Detta är den 21:a svenska jordbruksprodukten och livsmedlet som får detta skydd.
På Livsmedelsverkets webbplats används olika typer av cookies för att förbättra användarupplevelsen och samla in statistik om besöksmönster. Cookies är små filer som sparas på ens dator när man besöker en hemsida. Några exempel på cookies som används beskrivs på hemsidan.