Tillbaka till startsidan

Sofia Skönnbrink utmanar regeringen att ta itu med matsvinnet och utforska möjligheterna med processade livsmedel

Sofia Skönnbrink för Socialdemokraterna vill minska matsvinnet

Sofia Skönnbrink är en riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Hon är intresserad av att ta reda på hur regeringen arbetar för att minska matsvinnet i den svenska livsmedelskedjan. Anledningen till hennes fråga är de klimatförändringar som påverkar skördarna och minskar tillgången på mat.

Utmaningen med matsvinnet och möjligheterna med processade livsmedel

Skönnbrink har även pekat på potentialen i att utnyttja processade livsmedel. Processade livsmedel kan använda näringsrika råvaror som annars kanske skulle slängas. Hon refererar till rapporter från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) som visar att en stor mängd frukt och grönsaker aldrig lämnar åkern eller gården där de odlats. Detta är ett problem eftersom maten då inte kommer till användning och istället blir svinnet.

Sofia Skönnbrink frågar landsbygdsminister Peter Kullgren från Kristdemokraterna hur regeringen arbetar för att minska matsvinnet i den svenska livsmedelskedjan, med tanke på klimatförändringar och minskade skördar. Hon nämner även att processade livsmedel kan vara en lösning genom att utnyttja näringsrika råvaror som annars skulle slängas. Hon hänvisar till rapporter från SLU som belyser att en stor mängd frukt och grönsaker aldrig kommer till användning och istället blir svinnet.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.