Tillbaka till startsidan

Livsmedelsverket: Minska salt och socker i maten

Livsmedelsverket: Information och råd om hälsosamma matvanor

Livsmedelsverket är en organisation som ger oss information och råd om hur vi ska äta hälsosamt. De pratar om saker som salt- och sockerreducering, allergier, matförgiftning, olika dieter och mycket mer. De pratar även om näringsämnen i maten vi äter och vad som är viktigt för att vi ska må bra. Om man vill veta mer om olika livsmedel kan man också hitta information om det på deras webbplats.

Fokus på att minska salt- och sockerhalten

Livsmedelsverket har undersökt olika sätt att minska mängden salt och socker i maten vi äter. De har bland annat försökt få till frivilliga överenskommelser med företag om att minska mängden salt och socker i deras produkter. Målet är att vi ska minska vårt intag av salt med 20 procent fram till år 2035. Det behövs mer forskning och fler åtgärder för att förbättra våra matvanor och minska ohälsan i Sverige.

Information om livsmedelssäkerhet och kontroll

Livsmedelsverket ger också information om livsmedelssäkerhet och kontroll. Det handlar om saker som riskklassning av livsmedel, kontroller i livsmedelskedjan och att förebygga fusk inom livsmedelsbranschen. De har också undersökt olika sätt att minska matsvinnet och ger råd om hur man hanterar maten på bästa sätt.

Kakor på Livsmedelsverkets webbplats

På Livsmedelsverkets webbplats används olika typer av kakor för att förbättra användarupplevelsen. Det kan vara kakor som sparas när man besöker webbplatsen eller kakor som sparas längre. Besökaren har möjlighet att acceptera eller ändra inställningarna för kakor. Informationen som sparas i kakorna kan inte kopplas till en enskild användare. Det finns också två cookies som inte längre används på webbplatsen.

Artikeln är baserad på denna artikel på livsmedelsverket.se.