Tillbaka till startsidan

Utrikesdepartementet moderniserar regler för intygnanden

Utrikesdepartementet vill förändra reglerna för intygnanden

Utrikesdepartementet (UD) har nyligen remitterat en statlig utredning som handlar om att modernisera regelverket för legalisering av apostille och andra intygnanden. Syftet är att förenkla och underlätta för medborgare som behöver använda sina dokument internationellt.

SOU 2023:42

Den statliga utredningen, med beteckningen SOU 2023:42, är ett förslag från Utrikesdepartementet. Utredningen behandlar frågan om att modernisera det nuvarande regelverket för legalisering av apostille och andra typer av intygnanden. Syftet är att göra processen smidigare och mer användarvänlig.

Vad är legalisering av intygnanden?

När en svensk medborgare behöver använda sina dokument i ett annat land kan legalisering av intygnanden vara en viktig del av processen. Det handlar om att få en officiell bekräftelse på att dokumentet är äkta och juridiskt giltigt. Idag måste man ibland skicka in dokumentet till olika myndigheter för att få det legaliserat, vilket kan vara tidskrävande och krångligt.

Förenkla processen

Utrikesdepartementet vill nu förenkla processen och göra den mer tillgänglig för medborgarna. Genom att införa ett modernare regelverk för legalisering av intygnanden hoppas man kunna reducera byråkratin och underlätta för människor som behöver använda sina dokument utomlands.

Vad är en apostille?

En specifik form av intygande som SOU 2023:42 tar upp är apostille. En apostille är en formell bekräftelse på att ett dokument är äkta och juridiskt giltigt i ett annat land. Det kan användas bland annat vid giftermål utomlands, vid ansökan om visum eller för att bevisa utbildningstitlar i utlandet.

Remittering av SOU 2023:42

När UD remitterar en utredning innebär det att de skickar den till olika instanser för synpunkter och förslag. På så sätt kan flera olika perspektiv och experthjälp tas in. Efter remitteringen kommer Utrikesdepartementet att utvärdera förslagen och eventuellt göra ändringar innan de fattar beslut om en eventuell ändring av reglerna.

Framtiden för intygnanden

Om förslagen i SOU 2023:42 går igenom och det modernare regelverket för legalisering av intygnanden implementeras, kommer medborgare att kunna få sina dokument legaliserade på ett smidigare och mer effektivt sätt. Det kan innebära att det blir enklare att använda sina dokument internationellt och att man slipper onödigt krångel.

Det återstår att se vilka åtgärder och förändringar Utrikesdepartementet kommer att vidta baserat på remissvaren och utvärderingen av förslagen i SOU 2023:42.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.