Tillbaka till startsidan

Rökning minskar i Sverige

Rökning minskar i Sverige

Det ser ut som att färre personer i Sverige röker idag jämfört med tidigare år. Enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten, som är en myndighet som arbetar för att förbättra folkhälsan i landet, har rökningen minskat bland både vuxna och ungdomar.

Färre vuxna röker

Enligt rapporten har antalet vuxna som röker minskat. År 2010 rökte ungefär 17 procent av befolkningen över 16 år i Sverige. År 2020 hade den siffran minskat till 10 procent. Detta är en positiv utveckling, eftersom rökning kan leda till allvarliga sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Färre ungdomar börjar röka

Inte bara bland vuxna är rökningen på nedgång, även bland ungdomar har det skett en minskning. År 2011 hade 13 procent av svenska ungdomar i ålder 15-16 år provat att röka. År 2020 hade den siffran minskat till 7 procent. Det är glädjande att se att antalet ungdomar som börjar röka minskar, då det är viktigt att förebygga att unga människor fastnar i rökningens grepp.

Varning för konsekvenserna av rökning

Trots att rökningen minskar är det viktigt att fortsätta informera om de negativa konsekvenserna av att röka. Rökning är farligt för hälsan och kan leda till allvarliga sjukdomar och för tidig död. Dessutom påverkar rökningen inte bara den som röker själv, utan även personer i omgivningen genom s.k. passiv rökning.

Fler måste sluta röka

Trots att antalet rökare minskar finns det fortfarande många som är beroende av tobak och som behöver hjälp att sluta röka. Det är viktigt att dessa personer får stöd och tillgång till rätt hjälpmedel för att sluta röka. Det är också viktigt att arbeta för att minska den sociala acceptansen av rökning och skapa en rökfri miljö för alla.

Avslutningsvis

Det är glädjande att se att rökningen minskar i Sverige, både bland vuxna och ungdomar. Detta är ett positivt tecken för folkhälsan i landet. Trots detta måste vi fortsätta arbeta för att minska rökningen och hjälpa de som fortfarande är beroende av tobak att sluta. Rökning är farligt och kan leda till allvarliga sjukdomar, så det är viktigt att sprida information om dess konsekvenser och förebygga att fler börjar röka.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.