Tillbaka till startsidan

Regeringens remiss om cybersäkerhet: Viktigt steg för ökad delaktighet

Regeringens remiss om cybersäkerhet

Regeringen har nyligen lagt fram en remiss med beteckningen SOU 2025:79 som handlar om ökad cybersäkerhet. Remissen är en begäran om synpunkter och åsikter från olika instanser och allmänheten för att kunna fatta beslut baserade på bred input.

Remissinstanser och tidsram

Försvarsdepartementet ansvarar för remissen som berör "Samlade förmågor för ökad cybersäkerhet". De instanser och individer som vill bidra med sina åsikter har möjlighet att svara på remissen fram till den 1 oktober 2025. Det är viktigt att alla involverade parter ges tillfälle att ge sina synpunkter för att säkerställa att besluten som fattas är genomtänkta och inkluderande.

Varför remiss är viktigt

Genom att skicka ut remisser ger regeringen möjlighet för berörda parter att påverka och bidra med sina kunskaper och erfarenheter. Att samla in olika perspektiv och synpunkter är avgörande för att fatta välgrundade beslut inom ett komplext område som cybersäkerhet.

Hur remissprocessen fungerar

När remisstiden har gått ut kommer regeringen att sammanställa de inkomna svaren och använda dem som underlag inför beslut. Informationen från remissinstanserna spelar en central roll i att forma regeringens strategier och åtgärder inom cybersäkerhetsområdet.

Delaktighet och öppenhet

Genom att publicera svaren från remissen på regeringens webbplats främjas öppenhet och transparens. Det ger också möjlighet för allmänheten att ta del av olika synpunkter och se hur beslutsprocessen går till.

Sammanfattningsvis är regeringens remiss om ökad cybersäkerhet en viktig del i att säkerställa att Sverige är rustat för de utmaningar som den digitala världen innebär. Genom att engagera olika aktörer och lyssna på deras åsikter kan regeringen forma en stark och hållbar cybersäkerhetsstrategi för framtiden.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.