Tillbaka till startsidan

Gemensam planering för försörjningsberedskap med Finland: Utökat nordiskt samarbete

Förberedelser för gemensam planering för försörjningsberedskap med Finland

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, även känd som MSB, har fått i uppdrag av regeringen att inleda förberedelser för en gemensam planering för försörjningsberedskap tillsammans med Finland. Detta uppdrag är en del av regeringens arbete inom Försvarsdepartementet och syftar till att stärka samarbetet mellan länderna för att säkerställa en effektiv beredskap i händelse av kris eller nödsituation.

Översyn av färdplanen och utvidgat samarbete med nordiska länder

En central del av uppdraget som MSB har fått är att genomföra en översyn av färdplanen mellan Sverige och Finland inom området för försörjningsberedskap. Det innebär att man noggrant kommer granska och utvärdera hur länderna kan samarbeta för att säkerställa tillgången på viktiga resurser och försörjning under olika scenarier. Dessutom ska man undersöka möjligheten att utvidga samarbetet med övriga nordiska länder för att ytterligare stärka regionens beredskap och resiliens.

Tidsram och rapportering

Regeringen har satt en tydlig tidsram för uppdraget åt MSB att genomföra. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2025, vilket innebär att myndigheten har ett antal år på sig att planera och genomföra de åtgärder som krävs för att uppfylla uppdragets syfte och mål. Det är viktigt att rapporteringen sker i tid och att eventuella förslag på åtgärder kan implementeras för att stärka förberedelserna för försörjningsberedskap i samarbete med Finland och andra nordiska länder.

Genom att arbeta tillsammans med Finland och undersöka möjligheten till ett utökat samarbete med övriga nordiska länder, strävar MSB och regeringen efter att öka regionens förmåga att hantera och reagera på olika typer av kriser och nödsituationer. Det gemensamma målet är att säkerställa en robust och effektiv försörjningsberedskap som kan skydda samhället och dess invånare vid eventuella hot och risker i framtiden.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.