Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
En ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar att det finns skillnader i psykisk hälsa mellan olika grupper i befolkningen. Framför allt är det kvinnorna, både de yngsta och de äldsta, som rapporterar högre nivåer av psykisk påfrestning. De äldre kvinnorna har också högre användning av antidepressiv medicin. Å andra sidan är det de äldre männen som har de högsta självmordstalen.
Rapporten visar att det finns tydliga skillnader mellan åldersgrupperna när det gäller psykisk hälsa. Särskilt i den äldsta åldersgruppen är det vanligt med psykisk ohälsa. Trots det har många äldre en god psykisk hälsa. Folkhälsomyndigheten arbetar aktivt för att förstå och förbättra den psykiska hälsan hos äldre.
Folkhälsomyndighetens rapport ger en översikt över hur den psykiska hälsan fördelas mellan olika grupper i befolkningen. Det är viktigt att uppmärksamma och bekämpa ojämlikheterna i psykisk hälsa för att alla ska kunna må bra. Det finns mycket att göra för att förebygga och behandla psykisk ohälsa hos äldre.
Särskilt viktigt är det att uppmärksamma riskfaktorer och förebygga självmordsförsök och självmord bland äldre. Äldre personer utgör en sårbar grupp när det gäller psykisk ohälsa. Det är därför viktigt att rikta fokus på att förebygga och hjälpa äldre personer som kan vara i riskzonen.
Folkhälsomyndigheten är engagerade i att förbättra den psykiska hälsan för alla, oavsett ålder eller kön. Genom att undersöka och informera om sambanden mellan psykisk hälsa och olika faktorer kan man arbeta för att skapa en mer rättvis och jämlik psykisk hälsa i Sverige.