Tillbaka till startsidan

E-hälsomyndigheten stärker svensk hälsoinformation enligt EU-specifikationer

E-hälsomyndigheten satsar på stärkt svensk hälsoinformation enligt EU-specifikationer

E-hälsomyndigheten har tagit ett stort steg framåt genom att inrätta fyra nationella arbetsgrupper. Dessa arbetsgrupper har ett tydligt mål - att stärka svensk hälsoinformation enligt EU: s specifikationer.

Fokus på anpassning till EU:s specifikationer

Syftet med arbetsgrupperna är att ta fram konkreta förslag på åtgärder för att anpassa svensk hälsoinformation till EU: s specifikationer för de fem prioriterade informationsmängderna. En av grupperna genomför för närvarande en gap-analys för att få en bättre förståelse av nuläget inom de fem prioriterade områdena i den europeiska patientöversikten.

Experter från hela sektorn involverade

De andra två arbetsgrupperna fokuserar på att utveckla nationella kodverk och en nationell arkitektur. Arbetsgrupperna bemandas av experter från hela sektorn, vilket ger en bred expertis och erfarenhet som behövs för att driva dessa initiativ framåt. En intressant detalj är att det finns möjlighet att följa arbetet online, vilket öppnar upp för ökad transparens och möjligheter att följa processen.

Fokus på delaktighet och engagemang

Rodabe Alavi är en av de personer som kommer att tala på Vitalis-evenemanget den 22 maj. Under evenemanget kommer vikten av det nationella interoperabilitetsrådet och dess påverkan på vardagen att betonas. Det är ett viktigt tillfälle att lyfta fram dessa frågor och öka medvetenheten bland intresserade parter.

Möjlighet till engagemang för allmänheten

För de som är intresserade av att vara mer engagerade finns det möjlighet att anmäla sig till nyhetsbrev och hitta kontaktinformation på E-hälsomyndighetens webbplats. Det är en bra plattform för att hålla sig uppdaterad om arbetet som pågår och eventuella möjligheter att delta eller bidra till arbetet.

Observera att informationen på webbplatsen senast uppdaterades den 10 april 2025.

Artikeln är baserad på denna artikel på ehalsomyndigheten.se.