Tillbaka till startsidan

Statens Jordbruksverk: SWOT-analys för framtidens jordbrukspolitik

Statens Jordbruksverk genomför SWOT-analys inför framtidens jordbrukspolitik

Statens Jordbruksverk har blivit tilldelat ett viktigt uppdrag av regeringen. De ska genomföra en så kallad SWOT-analys inför arbetet med att utforma den gemensamma jordbrukspolitiken som planeras att träda i kraft efter år 2027.

Vad är en SWOT-analys?

SWOT står för styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Genom att analysera dessa fyra faktorer får man en helhetsbild av situationen och kan planera för framtiden på ett mer strategiskt sätt.

Syftet med analysen

Syftet med SWOT-analysen är att ta fram viktigt underlag som regeringen kan använda i arbetet med att genomföra den nationella jordbrukspolitiken inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Uppdraget till andra myndigheter

Förutom Statens Jordbruksverk har även Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten fått uppdrag av regeringen angående olika ärenden. Detta visar på vikten av ett samarbete mellan olika myndigheter för att uppnå gemensamma mål.

I uppdraget ingår att identifiera styrkor och svagheter inom jordbruket samt att se på vilka möjligheter och hot som kan påverka branschen i framtiden. Genom denna analys kommer det bli lättare att fatta beslut kring den framtida jordbrukspolitiken.

Denna SWOT-analys innebär en viktig del i planeringen inför den kommande jordbrukspolitiken efter år 2027. Genom att vara förberedda på potentiella utmaningar och möjligheter kan Sverige stärka sitt jordbruk och arbeta mot en mer hållbar framtid.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.