Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Forskare vid SMHI och Linköpings universitet har framfört rekommendationer för att förbättra arbetet med klimattjänster. De poängterar behovet av långsiktiga lösningar för att skapa användarbarhet och motståndskraft. En central del i arbetet är att främja både produktion och analys av klimatdata samt att inkludera användarna i dialog för att skräddarsy informationen efter deras behov.
Gustav Strandberg från SMHI har varit delaktig i arbetet med klimatscenarier och betonar vikten av att anpassa informationen för olika användare. Genom insikter från en användargrupp i Göteborg har man fått värdefulla synpunkter på hur klimatinformation kan göras mer relevant och användarvänlig.
SMHI och Linköpings universitet planerar att samarbeta i ett forskningsprojekt om klimattjänster, finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse. Projektet kommer att vara inriktat på klimattjänster för jordbruket och förväntas pågå under fem år. Målet är att utveckla skräddarsydda lösningar som möter de specifika behoven inom jordbrukssektorn.
Forskare vid SMHI arbetar även med att studera Sveriges klimatutveckling under resten av detta århundrade. Genom att analysera klimatscenarier kan man få en bättre förståelse för de potentiella framtida förändringarna och därmed ta mer informerade beslut.
Luftmiljödata erbjuder olika verktyg och tjänster för att tillhandahålla atmosfärkemidata för användare. Dessutom finns det länkar till andra relevanta webbplatser och publikationer som kan vara till nytta för intresserade. För enkel åtkomst erbjuds även väderappar för både iPhone och Android-plattformar.