Tillbaka till startsidan

Regeringen överväger att ta bort ersättning för höga sjuklönekostnader

Regeringen överväger att ta bort ersättning för höga sjuklönekostnader

Regeringens webbplats har nyligen publicerat en remiss om att utfasa ersättningen för höga sjuklönekostnader. Det är Socialdepartementet som har ansvar för remissen och den innehåller förslag på att ändra dagens regler för ersättning.

Vad betyder det egentligen?

Remissen handlar om att göra förändringar i hur höga sjuklönekostnader ska ersättas i framtiden. Idag kan arbetsgivare få ekonomisk ersättning när deras anställda är långtidssjukskrivna och det blir dyrt för företaget att betala ut sjuklön. Tanken är att hjälpa arbetsgivare att klara av kostnaderna och inte behöva säga upp personalen. Men nu föreslår regeringen att detta system ska fasas ut.

Varför vill regeringen ändra på det?

Enligt regeringen har dagens system blivit för dyrt och behöver ses över. Ersättningen för höga sjuklönekostnader kostar samhället mycket pengar varje år, och regeringen anser att det finns andra sätt att hantera problemet. Istället vill de satsa på att förebygga sjukdom och minska antalet långtidssjukskrivningar.

Vad kan det innebära för arbetsgivare och anställda?

Om remissen går igenom och ersättningen för höga sjuklönekostnader fasas ut så kan det få konsekvenser för både arbetsgivare och anställda. Arbetsgivare kanske inte längre kan få ekonomisk hjälp när deras anställda är långtidssjukskrivna, vilket kan göra det svårare att klara av kostnaderna och behålla personal. Samtidigt kan det bli ännu viktigare för arbetsgivare att se till att deras anställda mår bra och håller sig friska för att undvika höga sjuklönekostnader.

För anställda betyder det att de kanske får mindre ekonomisk trygghet om de blir långtidssjukskrivna. Istället kan det bli ännu viktigare för dem att söka hjälp i tid, förebygga sjukdom och ta hand om sin hälsa.

Vad händer nu?

Remissen om utfasning av ersättning för höga sjuklönekostnader är just nu ute på remiss. Det betyder att olika myndigheter, organisationer och andra berörda parter nu får möjlighet att läsa igenom förslaget och skicka in sina synpunkter. Efter remisstiden är slut kommer regeringen att ta ställning till förslaget och eventuellt fatta ett beslut om att genomföra ändringarna.

Det är alltså ännu inte säkert att ersättningen för höga sjuklönekostnader kommer att fasas ut, men det finns i alla fall en diskussion om det och en möjlighet att påverka.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.