Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Yasmine Bladelius och Hanna Westerén, båda från Socialdemokraterna, har lämnat in en motion till riksdagen där de föreslår en nollvision mot barnfattigdom i Sverige. Det innebär att de vill att det inte ska finnas några barn som lever i fattigdom i vårt land.
I motionen föreslår Bladelius och Westerén att den ekonomiska familjepolitiken ska ses över. Det handlar om de regler och riktlinjer som finns för hur ekonomin inom familjen ska fungera. De menar att det är viktigt att alla barn får samma förutsättningar att lyckas i livet, oavsett vilken familj de kommer ifrån.
I motionen påpekas det också att barn i fattiga hushåll kan ha det svårt på grund av bristande ekonomiska marginaler. Det innebär att de kanske inte har pengar till de saker som behövs för att kunna delta fullt ut i samhället, vilket i sin tur kan påverka deras självförtroende och självkänsla.
Enligt en rapport från Rädda Barnen från 2019 lever hela 200 000 barn i Sverige i ekonomisk utsatthet. Det innebär att dessa barn och deras familjer har svårt att klara nödvändiga utgifter för mat, kläder och andra grundläggande behov.
I motionen föreslår Bladelius och Westerén flera kraftfulla åtgärder för att bekämpa barnfattigdomen. Bland annat vill de satsa på utbildnings- och arbetsmarknadsinsatser för föräldrar. Genom att hjälpa föräldrarna att få utbildning och jobb kan familjernas ekonomiska situation förbättras.
En annan åtgärd som föreslås i motionen är att höja barnbidraget regelbundet. Barnbidraget är en summa pengar som föräldrar får varje månad för att hjälpa till med kostnaderna för barnet. Genom att höja barnbidraget kan fler familjer få ekonomiskt utrymme.
Slutligen betonas även vikten av att skolan ska vara helt avgiftsfri. Det innebär att alla kostnader kopplade till skolan, som till exempel läroböcker och studiebesök, ska vara gratis för alla elever. På så sätt ska ingen behöva känna sig utanför eller missgynnad på grund av ekonomiska hinder i skolan.
Genom sin motion vill Yasmine Bladelius och Hanna Westerén sätta fokus på problemet med barnfattigdom i Sverige och föreslå konkreta åtgärder för att bekämpa det. Förhoppningsvis kan det leda till en förbättring av barnens situation och ökad jämlikhet i samhället.