Tillbaka till startsidan

Beslut om skolan, samarbete och folkhälsa under pandemin

Beslut om skolan under pandemin

En grupp forskare har undersökt hur beslut om skolan togs under covid-19-pandemin och resultaten visar att ett brett samarbete och fokus på bästa för barn och unga var viktigt. Skolorna hölls öppna för låg- och mellanstadiet, men äldre elever fick ibland ha distansundervisning. Besluten togs med hänsyn till hur det skulle påverka barns och ungas hälsa och välmående både på kort och lång sikt.

Rekommendationer för att minska smittspridningen

I en rapport om distansundervisning under pandemin påpekar forskarna att utredarna på Folkhälsomyndigheten hade tillgång till mycket relevant information och använde sig av starka principer kring folkhälsa när de fattade beslut. Utredarna hade också ett speciellt fokus på skolor och hur viktig utbildning är för barn och unga. De tog fram rekommendationer för att minska smittspridningen i skolan.

Effekten av öppna skolor

Det har också visat sig att öppna skolor inte har haft en avgörande effekt på spridningen av covid-19. Det betyder att skolorna inte har varit en stor smittokälla för viruset. Det är en viktig upptäckt, eftersom det betyder att det går att hålla skolorna öppna utan att sjukdomen sprids mer.

Genom att samarbeta och fokusera på barns och ungas bästa har besluten om skolan under pandemin kunnat tas med hänsyn till deras hälsa och välmående. Utredarna på Folkhälsomyndigheten hade tillgång till relevant information och tog fram rekommendationer för att minska smittspridningen i skolan. Dessutom har det visat sig att skolorna inte har haft någon stor roll i spridningen av covid-19. Det är viktig kunskap att ha i åtanke när det kommer till att fatta beslut om hur skolan ska hanteras vid eventuella framtida pandemier.

Artikeln är baserad på denna artikel på folkhalsomyndigheten.se.