Tillbaka till startsidan

Förslag om mer generella bestämmelser för dataskyddsförordningen

Förslaget om mer detaljerade förfaranderegler för dataskyddsförordningen

Konstitutionsutskottet har granskat Europeiska kommissionens förslag om ytterligare förfaranderegler för att verkställa dataskyddsförordningen. Men utskottet anser att förslaget är för detaljerat och går längre än vad som egentligen behövs.

Mer generella bestämmelser på både EU-nivå och nationell nivå

Utskottet föreslår istället att man kan uppnå samma mål genom att ha mer generella bestämmelser på både EU-nivå och nationell nivå. Det innebär att man kan ha övergripande regler som är gemensamma för alla EU-länder, men samtidigt tillåta att varje land har sina egna specifika regler.

Riksdagen lämnar ett motiverat yttrande till Europaparlamentet

Riksdagen har beslutat att lämna ett motiverat yttrande till Europaparlamentet. Det innebär att de kommer att ge sin åsikt och motivering till varför de anser att förslaget inte är bra som det är.

Förslag från Europeiska dataskyddsstyrelsen för att effektivisera och harmonisera hanteringen av gränsöverskridande ärenden

Europeiska dataskyddsstyrelsen har också lagt fram ett förslag för att effektivisera och harmonisera hanteringen av gränsöverskridande ärenden gällande personuppgifter. Syftet med förslaget är att göra det enklare och mer enhetligt för dataskyddsmyndigheterna att hantera dessa ärenden.

Riksdagen ifrågasätter behovet av reglering på EU-nivå

Riksdagen ifrågasätter behovet av att ha reglering på EU-nivå när det gäller gränsöverskridande ärenden enligt dataskyddsförordningen. De betonar istället vikten av att respektera varje lands egna lagar och förvaltningsmodeller.

Mer generella bestämmelser och subsidiaritetsprincipen

Riksdagen anser att förslaget från Europeiska dataskyddsstyrelsen är för detaljerat och långtgående. Istället förespråkar de mer generella bestämmelser på EU-nivå och kompletterande nationella bestämmelser. Dessutom anser riksdagen att förslaget inte är förenligt med subsidiaritetsprincipen, vilket innebär att beslut ska tas på den lägsta lämpliga nivån.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.