Tillbaka till startsidan

Regeringens fortsatta arbete för kärnvapennedrustning

Regeringens arbete för kärnvapennedrustning

I en fråga från Emma Berginger (MP) har regeringen svarat att de fortsätter sitt arbete för kärnvapennedrustning inom ramen för Stockholmsinitiativet. Detta är en viktig fråga för regeringen och de vill se en minskning av kärnvapenbeståndet i världen.

Stockholmsinitiativet är en sammanslutning av länder som arbetar för att främja nedrustning och icke-spridning av kärnvapen. Sverige deltar aktivt i detta initiativ och har en stark ståndpunkt när det gäller kärnvapennedrustning.

Arbetet inom NPT

Regeringen fortsätter även att driva frågan om kärnvapennedrustning inom ramen för det internationella avtalet Non-Proliferation Treaty (NPT). Detta avtal syftar till att förhindra spridning av kärnvapen och främja en nedrustning av befintliga vapen.

Sverige har ett starkt engagemang för NPT och arbetar aktivt för att övertyga andra länder att ansluta sig till avtalet och genomföra nödvändiga åtgärder för kärnvapennedrustning.

Uppmärksammande av FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen

Sverige deltog även i ett möte för att uppmärksamma FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Detta är en årlig dag som syftar till att öka medvetenheten om behovet av att avskaffa kärnvapen och skapa en värld fri från dessa vapen.

Genom att delta i mötet vill regeringen visa sitt stöd för detta mål och fortsätta att verka för kärnvapennedrustning både nationellt och internationellt.

Sammanfattning

Regeringen har svarat på en fråga från Emma Berginger om kärnvapennedrustning inom ramen för Stockholmsinitiativet. De fortsätter sitt arbete för kärnvapennedrustning inom NPT och kommer även att driva Stockholmsinitiativet framåt. Sverige deltog i mötet för att uppmärksamma FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen och visa sitt stöd för detta viktiga mål.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.