Tillbaka till startsidan

Obligatorisk märkning av socker i livsmedel föreslås i Sverige

Socker i livsmedel kan bli obligatoriskt

(Stockholm) - Riksdagsledamoten David Lång (SD) föreslår i en motion att det ska bli obligatoriskt att ange mängden tillsatt socker i livsmedel. Han hänvisar till forskning som visar på sambandet mellan ökat intag av socker och sjukdomar som diabetes typ 2. Lång menar att det är viktigt att konsumenter har tillgång till denna information av hälsoskäl och att dagens näringsdeklaration är svår att använda för att uppskatta mängden tillsatt socker i livsmedel.

Viss skillnad mellan naturligt och tillsatt socker

Enligt Lång är det viktigt att skilja mellan naturligt förekommande socker och tillsatt socker. Forskning har visat att tillsatt socker kan vara mer påfrestande för levern än naturligt socker. Det är därför viktigt att konsumenter får information om mängden tillsatt socker i livsmedel.

Dagens näringsdeklaration är svår att använda

Lång menar även att dagens näringsdeklaration är svår att använda för att uppskatta mängden tillsatt socker i livsmedel. Han anser att det behövs en tydlig och enkel märkning som gör det lättare för konsumenterna att göra välgrundade val.

Hälsoskäl och information till konsumenter

Enligt Lång är syftet med förslaget att främja hälsan och ge konsumenterna möjlighet att göra medvetna val. Genom att ange mängden tillsatt socker i livsmedel skulle det vara enklare för konsumenterna att välja hälsosammare alternativ. Lång hänvisar också till att andra länder redan har infört liknande regler.

Diskussion och beslut i riksdagen väntas

David Långs förslag om obligatorisk märkning av tillsatt socker i livsmedel kommer att diskuteras och avgöras i riksdagen. Det återstår att se om förslaget får stöd och leder till en förändring av dagens regler kring näringsdeklaration på livsmedel.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.