Tillbaka till startsidan

Äldre hbtqi-personer behöver bättre hälsosupport och sociala mötesplatser för att må bra

En kartläggning av Folkhälsomyndigheten visar att äldre hbtqi-personer mår överlag bra, men har sämre förutsättningar för god hälsa än heterosexuella. Det betyder att äldre personer som tillhör hbtqi-gemenskapen kan ha det svårare med sin hälsa än de som är heterosexuella.

Behovet av att kunna vara öppen med sin sexuella läggning och att bli bemött med respekt visas i studierna. Det är viktigt att äldre hbtqi-personer kan vara sig själva och känna sig accepterade och respekterade av samhället.

Det framkommer också att äldre hbtqi-personer behöver mötesplatser och sociala sammanhang. Det är viktigt att de kan träffa andra människor som delar deras upplevelser och känna gemenskap. Det kan vara till exempel träffar, mötesplatser eller andra evenemang där man kan umgås och prata med varandra.

Det är också oroväckande att hot och våld är riskfaktorer som är kopplade till gruppen. Det innebär att äldre hbtqi-personer kan vara mer sårbara för hot och våld än andra människor. Det är viktigt att samhället arbetar för att motverka detta och skapa en tryggare miljö för alla.

Särskilt bisexuella kvinnor visar sig vara extra sårbara och ha sämre ekonomi. Det betyder att de kan ha svårare att klara sig ekonomiskt jämfört med andra människor. Det är viktigt att man ser till att dessa kvinnor får den hjälp och stöd de behöver för att förbättra sin ekonomiska situation.

Kartläggningen pekar också på behovet av att jobba förebyggande för att främja äldre hbtqi-personers hälsa. Det kan vara att ha kunskap om hbtqi-frågor inom vården och omsorgen och främja möjligheter till möten och sociala sammanhang.

Folkhälsomyndigheten är en myndighet som arbetar för att främja folkhälsan. De har gjort studier om social omsorg och hälso- och sjukvård för äldre hbtqi-personer och publicerar resultaten på sin webbplats. Myndigheten jobbar också med att utveckla och stödja samhällets arbete för att främja hälsa för alla människor.

Artikeln är baserad på denna artikel på folkhalsomyndigheten.se.