Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
En färsk kartläggning genomförd av Socialstyrelsen visar att många äldre hbtqi-personer känner oro inför sin framtid inom äldreomsorgen. En mindre andel av landets kommuner arbetar aktivt med hbtqi-frågor för att säkerställa en likvärdig behandling inom vård och omsorg för äldre.
Oron som många äldre hbtqi-personer känner handlar ibland om tidigare upplevelser av stigmatisering eller diskriminering inom sjukvård och omsorg. Detta kan skapa en osäkerhet inför framtiden och vad som väntar när man blir äldre.
För att förbättra situationen behövs fler åtgärder och utbildningar inom kommunerna för att höja kunskapen och kompetensen kring hbtqi-frågor inom vård och omsorg. Det är viktigt att alla äldre, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet, får en trygg och respektfull vård och omsorg.
Det finns även ett behov av mer forskning inom området vård och omsorg för äldre med hbtqi-perspektiv. Detta för att kunna skapa bättre förutsättningar och riktlinjer för att möta de specifika behoven och utmaningarna som äldre hbtqi-personer kan stå inför.
Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har haft uppdraget att kartlägga situationen för äldre hbtqi-personer inom vården och omsorgen. För mer information om kartläggningen och dess resultat kan man kontakta Charlotte Fagerstedt eller Malte Sundberg.