Tillbaka till startsidan

Ny förordning om gröna obligationer för att främja miljömål

Ny förordning om europeiska gröna obligationer

Finansinspektionen har nyligen delat med sig av information om en ny förordning gällande europeiska gröna obligationer. Denna förordning förväntas träda i kraft den 21 december 2024. Syftet med förordningen är att etablera en frivillig standard för obligationer som har miljövänliga mål. Målet är att främja unionens klimat- och miljömål samtidigt som man vill förhindra så kallad grönmålning på marknaden.

Främjande av klimat- och miljömål

Genom att skapa en standard för gröna obligationer hoppas man kunna främja unionens övergripande klimat- och miljömål. Genom att ge incitament för investeringar i projekt och initiativ som främjar hållbarhet och minskar negativ miljöpåverkan, kan förhoppningen vara att snabba på omställningen mot en mer hållbar ekonomi.

Förhindra grönmålning

En viktig del av förordningen är att motverka grönmålning på marknaden. Grönmålning innebär att obligationer marknadsförs som miljövänliga trots att de egentligen inte lever upp till de standarder och krav som krävs för att klassas som sådana. Genom att införa tydliga regler och riktlinjer för gröna obligationer kan man förhoppningsvis öka förtroendet för denna typ av investeringar.

Frivillig standard

Det är viktigt att poängtera att standarden för gröna obligationer som införs genom denna förordning är frivillig. Det innebär att det är upp till emitterare och investerare att själva välja att följa dessa riktlinjer. Genom att skapa en frivillig standard öppnas dörren för en flexibilitet som kan passa olika typer av aktörer på marknaden.

Avslutande tankar

Den nya förordningen om europeiska gröna obligationer som Finansinspektionen har informerat om verkar vara ett steg mot en mer hållbar och transparent finansmarknad. Genom att främja investeringar som gynnar miljön och samtidigt motverka grönmålning kan förordningen ha en positiv inverkan på både klimatet och marknadens integritet. Det återstår att se hur marknaden kommer att anpassa sig till denna nya reglering och om den verkligen kan bidra till en grönare framtid.

Artikeln är baserad på denna artikel på fi.se.