Tillbaka till startsidan

Regeringen föreslår förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden

Regeringen föreslår förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden

Regeringens webbplats har nyligen informerat om ett förslag från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet om att införa ett förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden. Syftet med förslaget är att skydda naturvårdsintressen i dessa områden.

Vad är bottentrålning?

Bottentrålning är en fiskemetod där en tung trål dragas över havets botten för att fånga fisk. Denna metod har visat sig ha negativa effekter på havets ekosystem och förstöra känsliga marina miljöer.

Varför införs förbudet?

Det föreslagna förbudet mot bottentrålning i marina skyddade områden är ett steg för att bevara och skydda den biologiska mångfalden och livsmiljöer i haven. Genom att förhindra denna destruktiva fiskemetod kan man bidra till ett mer hållbart utnyttjande av havets resurser.

När träder lagändringarna i kraft?

Enligt förslaget från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet planeras lagändringarna att träda i kraft den 1 juni 2025. Det ger tid för att informera och anpassa aktörer inom fiskesektorn till de nya reglerna.

Sammanfattningsvis kan förslaget om ett förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden ses som ett viktigt steg mot att bevara haven och deras biologiska mångfald. Genom att minska skadorna på havets ekosystem kan vi säkerställa att kommande generationer också får ta del av dess resurser och skönhet.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.