Tillbaka till startsidan

Nedskärningar hotar folkbildningen i Sverige

Nedskärningar inom folkbildningen oroar politiker

Utbildningsminister Mats Persson blir frågad av Magnus Manhammar från Socialdemokraterna om konsekvenserna av nedskärningarna inom folkbildningen. Folkbildningen spelar en viktig roll för demokratiseringen av Sverige och är fortfarande viktig för kunskapsspridning och bildning. Verksamheterna är särskilt viktiga för personer med funktionsnedsättning och nyanlända.

Folkbildningen är en grundpelare i den demokratiska kulturpolitiken

Folkbildningen är en grundpelare i den demokratiska kulturpolitiken i Sverige. Dess syfte är att vara en plats där människor kan lära sig och utvecklas oavsett bakgrund och social ställning. Det är en möjlighet för alla att få tillgång till kunskap, kultur och bildning. Både studieförbund och folkhögskolor är viktiga inom folkbildningen.

Regeringen tar över makten över resursfördelning

I höstbudgeten för 2024 planeras en omstöpning av styrningen och medelstilldelningen inom folkbildningen. Regeringen kommer att ta över makten att fördela resurser mellan studieförbund och folkhögskolor från Folkbildningsrådet. Detta innebär att regeringen får mer makt att bestämma hur pengarna ska fördelas och vilka verksamheter som ska prioriteras. Det är detta som väcker oro hos politiker som Magnus Manhammar.

Viktig verksamhet för personer med funktionsnedsättning och nyanlända

Folkbildningen är särskilt viktig för personer med funktionsnedsättning och nyanlända. Den erbjuder möjligheter till lärande och integrering i samhället. För personer med funktionsnedsättning kan folkbildningen vara en viktig plattform för att lära sig nya saker och utvecklas. Nyanlända har möjlighet att få stöd och hjälp att lära sig svenska och komma in i det svenska samhället.

En osäker framtid för folkbildningen

Med de planerade förändringarna inom folkbildningen är det en osäker framtid för verksamheterna. Politiker och många andra är oroliga för att nedskärningarna kommer att påverka möjligheterna för människor att få tillgång till kunskap och bildning. Det är viktigt att folkbildningen får tillräckligt med resurser för att kunna fortsätta sitt viktiga arbete för demokratiseringen av Sverige.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.