Tillbaka till startsidan

Riksdagen debatterar ökat informationsflöde för brottsbekämpning

Riksdagen diskuterar ökat informationsflöde för brottsbekämpning

Riksdagen har nyligen behandlat en proposition och motion som handlar om att öka informationsflödet till brottsbekämpningen. Diskussionen har framförallt handlat om hur man kan balansera frihet och säkerhet genom lagstiftning.

Vänsterpartiets syn

Vänsterpartiet har uttryckt stark motvilja mot regeringens förslag och poängterat vikten av att lagarna är väl avvägda för att inte inskränka medborgarnas rättigheter. De förespråkar istället att satsa mer resurser på skola och socialtjänst för att stärka det brottsförebyggande arbetet.

Remissinstansers åsikter

Flera remissinstanser har kommit med olika åsikter om förslaget. Många fokuserar på integritetsfrågor och sekretessregler. Det har framkommit kritik och oro över att förslaget kan leda till att myndigheter överbelastas och att reglerna blir svårtillämpade.

Kritik mot förslaget

Lagrådet har även invänt mot förslaget, bland annat med argumentet att det kan bli komplicerat att tillämpa i praktiken. En del av förslaget innebär en utvidgning av sekretesskränkande regler för socialtjänst och hälso- och sjukvård, vilket väckt starka reaktioner hos vissa aktörer.

Akademikerförbundets syn

Akademikerförbundet SSR BO är emot vissa delar av förslaget, då de är oroade över konsekvenserna för förtroendet för de berörda verksamheterna. De betonar vikten av att regelverket inte äventyrar förtroendet för samhällsfunktionerna.

Sammanfattning av Vänsterpartiets ståndpunkt

Vänsterpartiet stödjer visserligen regeringens förslag om uppgiftsskyldighet för socialtjänst och hälso- och sjukvården, men anser att det redan finns tillräckliga möjligheter för polisen att få information om brott från dessa verksamheter. Partiet rekommenderar därför att riksdagen avslår propositionen.

Slutgiltigt beslut

Slutligen förespråkar Vänsterpartiet att riksdagen avslår propositionen 2024/25:65 angående sekretessbrytande regler. Man menar att det finns brister i förslaget som behöver åtgärdas innan det kan godkännas. En specifik instruktion som har lyfts fram är att lägga till handlingar genom knappen "Lägg till" bredvid varje handling i listan för att skapa ett tydligare och mer effektivt flöde.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.