Tillbaka till startsidan

Förslag om enklare skatteregler för svenska företag i EU

Remiss av kommissionens förslag till rådets direktiv

Regeringen har nyligen tagit emot en remiss från Europeiska kommissionen. I remissen föreslås att det ska inrättas ett system där mikro-, små och medelstora företag tillämpar hemviststatens skatteregler. Dessutom föreslås det att ett befintligt direktiv, nämligen direktiv 2011/16/EU, ska ändras. I den här artikeln kommer vi att förklara vad remissen innebär och vad det kan betyda för företag i Sverige.

Bakgrund

Europeiska kommissionen har lagt fram ett förslag till rådets direktiv som syftar till att underlätta för mikro-, små och medelstora företag när det kommer till skatteregler. Tanken är att företag ska kunna tillämpa de skatteregler som gäller i det land där de är bosatta, även när de bedriver verksamhet i andra EU-länder.

Vad är en remiss?

En remiss är ett förslag eller en utredning som skickas till olika myndigheter, organisationer och andra berörda parter för att få deras synpunkter och åsikter. Det innebär att regeringen vill veta vad de olika aktörerna tycker om förslaget innan det fattas ett beslut.

Vad innebär förslaget?

Förslaget innebär att mikro-, små och medelstora företag i Sverige skulle kunna tillämpa svensk skatterätt även när de bedriver verksamhet i ett annat EU-land. Det skulle underlätta för företagen och göra det enklare för dem att hantera sin ekonomi och skatteplikt.

En annan viktig del av förslaget är att det föreslås att ändra ett befintligt direktiv, nämligen direktiv 2011/16/EU. Detta direktiv handlar om administrativt samarbete inom skatteområdet mellan medlemsländerna. Syftet med ändringen är att komplettera detta direktiv och underlätta för företag när det gäller att följa skatteregler.

Vad innebär det för företag i Sverige?

Om förslaget blir verklighet skulle det innebära att mikro-, små och medelstora företag i Sverige får enklare regler att förhålla sig till när de bedriver verksamhet i andra EU-länder. De skulle kunna använda svensk skatterätt och därmed slippa komplicerade regler i det andra landet.

Det skulle också innebära att företagen kan hantera sin ekonomi och skatteplikt på ett smidigare sätt. Det kan underlätta för företag att expandera utomlands eller bedriva gränsöverskridande verksamhet inom EU.

Vad händer nu?

Regeringen har nu fått in remissen från Europeiska kommissionen och kommer att gå igenom den noggrant. De kommer att ta hänsyn till de synpunkter och åsikter som kommer in från de olika parterna som remissen skickats till. Därefter kommer regeringen fatta ett beslut om huruvida de ska stödja förslaget eller ej. Beslutet kommer att påverka hur Sverige agerar i förhandlingarna om direktivet inom EU.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.