Tillbaka till startsidan

Bevara och återhämta ålbeståndet - en viktig tradition

Motion om att bevara och återhämta ålbeståndet

En motion har föreslagits för att bevara och återhämta ålbeståndet i Sverige. Ålen anses vara av stor betydelse både kulturellt och ekonomiskt, och det finns en oro för att verksamheten kan upphöra om inga åtgärder vidtas.

Ålfiskets komplexa livscykel

Ålen har en komplex livscykel som inkluderar olika stadier och migration. Under de senaste årtiondena har ålbeståndet minskat kraftigt på grund av olika hot. Överfiske och vattenkraftverk som blockerar ålens passage är två av de största hoten mot ålen.

Åtgärder för att minska påverkan från vattenkraft

Havs- och vattenmyndigheten anser att det behövs förbättrade åtgärder för att minska påverkan från vattenkraftverk på ålens livsmiljö. Det föreslås att åtgärder bör vidtas för att underlätta för ålen att ta sig förbi dessa hinder.

Åtgärder för att bevara ålbeståndet

För närvarande har ålfisket en försumbar påverkan på ålbeståndet. För att bevara och återhämta ålbeståndet behöver åtgärder vidtas i hela ålens utbredningsområde, inte bara i Sverige.

Förstärkt finansiering av Ålfonden

För att säkerställa att ålfisket och den traditionella verksamheten kring det kan fortsätta, föreslås det att finansieringen av Ålfonden ska utredas och eventuellt förstärkas. Detta skulle bidra till att stödja och bevara ålfisket på lång sikt.

Att bevara en viktig tradition

Genom att implementera en generationsväxlingsplan för ålfiskets bevarande och återhämtning kan vi hjälpa till att skydda och bevara ålbeståndet. Ålfisket är en viktig del av vår kultur och ekonomi, och det är därför nödvändigt att vidta åtgärder för att säkerställa dess framtid. Genom att förbättra åtgärder för att minska påverkan från vattenkraft och undersöka möjligheten till en förstärkt finansiering av Ålfonden kan vi ta ett steg i rätt riktning för att bevara denna värdefulla tradition.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.