Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Finansutskottet anser att EU-kommissionens förslag till ändring av EU:s egna medel-system bryter mot subsidiaritetsprincipen. Detta innebär att utskottet anser att förslaget går utöver vad som är nödvändigt och inte respekterar medlemsländernas självbestämmanderätt.
Utskottet är kritiskt till att besluta om ett system för egna medel som ännu inte är färdigförhandlat. De hänvisar till tidigare förslag som inte var förenliga med subsidiaritetsprincipen. Detta innebär att utskottet anser att tidigare förslag har gått för långt i att överföra beskattningsrätt till EU-nivå istället för att låta medlemsländerna själva besluta.
Kommissionen har svarat på det motiverade yttrandet från Finansutskottet och föreslagit en ny ändring av systemet för egna medel. Detta innebär att de har tagit utskottets kritik i beaktande och försöker hitta en lösning som är mer i linje med subsidiaritetsprincipen.
Sverige är känt för att vara restriktivt när det gäller EU:s budgetpolitik och är skeptiskt till införandet av nya egna medel och överföring av beskattningsrätt till EU-nivå. Därför ställer sig även Finansutskottet kritiskt till kommissionens förslag och ifrågasätter om det verkligen är nödvändigt.
Finansutskottet anser att EU-kommissionens förslag till ändring av EU:s egna medel bryter mot subsidiaritetsprincipen. Utskottet är kritiskt till att besluta om ett ofärdigförhandlat förslag och ifrågasätter om det är nödvändigt att överföra beskattningsrätt till EU-nivå. Kommissionen har svarat på utskottets kritik och föreslagit en ny ändring av systemet. Sverige är restriktivt när det gäller EU:s budgetpolitik och delar utskottets skeptiska hållning till kommissionens förslag.