Tillbaka till startsidan

Ökat antal hundattacker leder till förslag om förbud mot avel och import av farliga hundraser

Fler hundattacker och farliga hundraser

Det har de senaste åren varit en ökning av antalet hundattacker i Sverige. Många gånger handlar det om hundar som är avlade för kamp eller tillhör farliga hundraser. Detta har fått Fredrik Kärrholm (M) att föreslå i en motion till riksdagen att utreda ett förbud mot avel och import av dessa hundar.

Hundar används av kriminella

Enligt Kärrholm används dessa hundar ofta av kriminella för att skapa rädsla och hotfulla situationer. De kan användas som vapen i olika kriminella sammanhang. Det är allvarligt, och Kärrholm menar att det är viktigt att ta itu med problemet för att skydda både människor och andra djur.

Vanvård och lidande

Tyvärr leder användningen av kamphundar och farliga hundraser ofta till att hundarna far illa. Många av dessa hundar blir vanvårdade och lider av dåliga levnadsförhållanden. Detta är oacceptabelt och något som måste stoppas. Kärrholm hoppas att ett förbud mot avel och import av dessa hundar kan minska lidandet för dessa djur.

Utredning och åtgärder

För att ta reda på hur ett förbud mot avel och import av kamphundar och farliga hundraser kan genomföras på bästa sätt föreslår Kärrholm en utredning. Det är viktigt att se över vilka lagar och regler som behöver ändras för att förbudet ska kunna träda i kraft. Utredningen bör också titta på hur man kan hjälpa de hundar som redan finns i landet och behöver omplacering eller vård.

Sammanfattning

Motionen från Fredrik Kärrholm (M) föreslår att riksdagen ska utreda ett förbud mot avel och import av kamphundar och andra farliga hundraser. Kärrholm motiverar förslaget med att antalet hundattacker har ökat, särskilt bland hundar som är avlade för kamp. Han påpekar också att dessa hundar används av kriminella och att hundarna oftast far illa på grund av vanvård. För att ta reda på hur ett förbud kan genomföras föreslås en utredning.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.