Tillbaka till startsidan

Föräldraavdrag halveras för ökad tillgänglighet till assistans

Föräldraravdraget halveras för att fler barn ska få assistans

Regeringens beslut om att halvera föräldraavdraget för att möjliggöra personlig assistans för fler barn har trätt i kraft den 1 januari 2025. Förändringen innebär att föräldraansvaret nu beaktas vid bedömningen av rätten till assistans för barn genom ett schabloniserat föräldraavdrag.

Beslutet från Socialdepartementet

Socialdepartementet, under ledning av Camilla Waltersson Grönvall, har informerat om förändringarna gällande assistansen för barn. Beslutet att halvera föräldraavdraget syftar till att stärka möjligheten för barn att få personlig assistans. Genom att minska de timmar som fastställs beroende på barnets ålder, hoppas regeringen kunna inkludera fler barn i assistanssystemet.

Målet: Stärka rätten till personlig assistans för barn

Regeringens åtgärd är ett led i arbetet för att säkerställa att barn som behöver personlig assistans får den nödvändiga hjälpen. Genom att ta hänsyn till föräldraansvaret vid bedömningen, öppnas möjligheten för fler barn att få det stöd de behöver för sitt välbefinnande och sin utveckling.

Från och med 2023: Föräldraansvaret beaktas

Från och med 2023 tas föräldraansvaret i beaktande när det gäller bedömning av rätten till personlig assistans för barn. Det schabloniserade föräldraavdraget bidrar till en mer rättvis bedömning av barns behov av assistans, vilket i sin tur kan få positiva effekter för många familjer som kämpar för att tillgodose sina barns behov.

En viktig förändring för barns rättigheter

Beslutet att halvera föräldraavdraget för att öka tillgängligheten till personlig assistans för barn är en viktig förändring i riktning mot att säkerställa att barns rättigheter respekteras och att deras behov tillgodoses på ett lämpligt sätt. Genom denna åtgärd finns det potential för en mer inkluderande och stödjande assistans för barn i behov av hjälp och stöd.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.