Tillbaka till startsidan

Avslag på proposition om avskildhet vid dygnsvilan på ungdomshem

Riksdagen avslår propositionen om avskildhet vid dygnsvilan på ungdomshem

Riksdagen har nyligen fattat beslut angående en proposition som berör avskildhet i anslutning till dygnsvilan på särskilda ungdomshem. Trots stöd från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys samt Miljöpartiet har propositionen avslagits. Istället har flera remissinstanser och organisationer uttryckt sin oro för förslaget och poängterat vikten av förbättringar.

Miljöpartiets förslag och kritik mot regeringens inriktning

Miljöpartiet har framfört konkreta förslag i samband med propositionen. Bland annat föreslår de att SiS bör läggas ner och att barns rättigheter enligt barnkonventionen bör prioriteras. Partiet kritiserar regeringens tendens mot repression och istället argumenterar för en vårdinriktning och ökad dialog med barn.

Motstånd mot att låsa in barn nattetid och förkortning av avskildhetstid

Ett av de centrala punkterna i diskussionen är frågan om att låsa in barn nattetid. Miljöpartiet är emot detta och föreslår istället en förkortning av tiden för avskildhet. De lyfter även fram behovet av förebyggande åtgärder för att undvika att barn far illa eller dras in i kriminalitet.

Behov av förändringar och betoning av viktiga aspekter

Miljöpartiet är fortsatt engagerade i att förbättra situationen för barn och unga. De efterlyser ökade resurser för brottsförebyggande arbete och socialtjänsten. Partiet vill se en extern utvärdering av lagändringar som rör avskildhet och närvaron av oberoende observatörer för att säkerställa tillräcklig bemanning och trygghet för ungdomarna.

I sammanfattning har Riksdagen avslagit propositionen om avskildhet vid dygnsvilan på ungdomshem och istället stöttat ändringsförslag från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys samt Miljöpartiet. Diskussionerna fortsätter kring olika åtgärder för att förbättra situationen för barn och unga, med fokus på att undvika negativa konsekvenser och istället främja deras välbefinnande och rättigheter.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.