Tillbaka till startsidan

Inga påföljder för gamla färdskrivare i nya fordon

Gamla färdskrivare i nya fordon ska inte ge påföljd

Regeringen har nu meddelat att om man har en gammal färdskrivare i sitt nya fordon så kommer det inte att leda till några påföljder. Detta beslut har tagits av Andreas Carlson från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Vad är en färdskrivare?

En färdskrivare är en anordning som används för att registrera och övervaka en förarens körtid och körsträcka. Den används vanligtvis i tunga fordon som lastbilar och bussar för att se till att förarna följer lagar och regler om viloperioder och körvila.

Varför är det ett beslut?

Det har funnits en fråga om vad som ska hända om man har en gammal färdskrivare i sitt nya fordon. Tidigare har det funnits straff för detta, men nu har regeringen bestämt att man inte ska få några påföljder för detta.

Vem är ansvarig för beslutet?

Det är Andreas Carlson från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet som ansvarar för detta beslut. Han har tittat på frågan och tagit beslutet att gamla färdskrivare i nya fordon inte ska leda till påföljd.

Vad innebär det för bilägare?

För dig som äger ett nytt fordon och har en gammal färdskrivare i det så innebär detta att du inte kommer att få några straff eller böter för detta. Beslutet gäller dock inte om du manipulerar färdskrivaren på något sätt eller använder den på ett olagligt sätt.

Sammanfattning

Regeringen har beslutat att ägare av nya fordon med gamla färdskrivare inte ska få några påföljder för detta. Beslutet är taget av Andreas Carlson från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. En färdskrivare används för att övervaka förarens körtid och körsträcka i tunga fordon. Beslutet gäller dock inte om färdskrivaren manipuleras eller används olagligt.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.