Tillbaka till startsidan

Riksdagens debatt om biometri i brottsbekämpningen

Riksdagens diskussion om användning av biometri i brottsbekämpningen

Sveriges riksdag har nyligen diskuterat användningen av biometriska uppgifter i brottsbekämpningen. En motion från Vänsterpartiet har föreslagit att regeringen ska komma med specifika bestämmelser för hanteringen av biometriska uppgifter från barn som är misstänkta för brott. Regeringen har i sin tur lagt fram förslag om att ge brottsbekämpande myndigheter utökade befogenheter att använda biometriska uppgifter i brottsutredningar.

Vänsterpartiets reservationer och regeringens förslag

Vänsterpartiet stödjer regeringens förslag i stort, men har vissa reservationer särskilt när det gäller användningen av dna-baserad släktforskning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. Diskussionen i riksdagen har även berört frågan om användning av biometriska uppgifter från barn över 15 år som är misstänkta för brott.

Kritik mot förslaget om biometriska jämförelser i Migrationsverket

Regeringen föreslår också att biometriska jämförelser ska tillåtas i Migrationsverkets register vid allvarliga brottsutredningar. Detta har ifrågasatts av både Institutet för mänskliga rättigheter och Vänsterpartiet. Justitieombudsmannen (JO) och Vänsterpartiet motsätter sig regeringens förslag, och det föreslås att riksdagen avslår förslaget om biometriska jämförelser i Migrationsverkets register.

Konsekvenser för barn och kritik från Advokatsamfundet

De föreslagna lagändringarna påverkar situationen för barn över 15 år som är misstänkta för brott. Advokatsamfundet kritiserar förslaget och menar att det kan strida mot barnets bästa samt deras rättigheter. Det finns oro för hur barns integritet och rättssäkerhet ska bevaras i samband med användningen av biometriska uppgifter.

Arbetssätt och beslut i riksdagen

I riksdagen sker sammanträden via e-post och protokollen publiceras ungefär två veckor senare. Riksdagens organ lämnar redogörelser för verksamheten, ledamöter ställer skriftliga interpellationer till regeringsministrar, och debatter dokumenteras i protokoll. Konstitutionsutskottet (KU) behandlar anmälningar i granskningsbetänkanden, Riksrevisionen lämnar direkt granskningsrapporter till riksdagen, och ministrar svarar på frågor skriftligt. Utskotten skriver utlåtanden om granskningar av strategiska EU-dokument och prövar om EU-förslag följer subsidiaritetsprincipen. Om ett förslag anses strida mot subsidiaritetsprincipen skrivs ett utlåtande.

Valprövningsnämndens beslut och Vänsterpartiets ställningstagande

Texten tar även upp Valprövningsnämndens beslut sedan 1975, lagändringar för att öka upplösningen av brott samt Vänsterpartiets hållning till regeringens proposition om dna-baserad släktforskning. Vänsterpartiet stödjer användningen av dna från släktforskningsdatabaser i brottsutredningar men motsätter sig biometriska jämförelser i Migrationsverkets register för allvarliga brottsutredningar. Partiet anser att förslaget om biometriska uppgifter från barn inte ger tillräckliga garantier och vill ha särskilda bestämmelser för barn över 15 år.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.