Tillbaka till startsidan

MSB: Sveriges beredskap mot kriser och olyckor

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, även kallad MSB, är ansvarig för att hantera olika typer av olyckor och samhällsstörningar i Sverige. De erbjuder stöd inom områden som GIS, skyddsrum, varningssystem, skydd mot terrorism och mycket mer. En viktig del av deras arbete är att stödja kommuner och regioner i deras beredskapsarbete och att hantera risker relaterade till farliga ämnen.

Fokus på brandskydd och skogsbrandsbevakning

MSB har en central roll när det gäller brandskydd och skyddsåtgärder. De ansvarar för att bekämpa bränder och för att förebygga skogsbränder. Under 2024 upptäckte flygplan som bevakar skogsbränder i Sverige hela 44 bränder. Dessa flygplan arbetade totalt över 3103 timmar i luften för att övervaka och bekämpa skogsbränder.

Samarbeten och tjänster

Utöver skogsbrandsbevakning och brandskydd utför MSB samarbeten med olika organisationer som EU, Nato och FN för att säkerställa Sveriges krisberedskap. På deras webbplats finns information om MSB:s arbete under coronapandemin, samt verktyg och tjänster för att hantera kriser och olyckor, såsom Rakel och Krisinformation.se.

Övriga tjänster och områden

MSB erbjuder en mängd olika tjänster och vägledning inom områden som kemikalieolyckor, förvaring av farliga ämnen, naturolyckor och kärnkraftsberedskap. De har också information om räddningstjänst och räddningsinsatser, samt om transporter av farligt gods och produktsäkerhet.

I sammanfattning är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap en viktig aktör när det kommer till att säkerställa Sveriges beredskap och hantera olika typer av olyckor och kriser. Genom sitt arbete inom områden som skogsbrandsbevakning, brandskydd och samarbeten med andra länder och organisationer spelar MSB en nyckelroll för att trygga samhällets säkerhet och stabilitet.

Artikeln är baserad på denna artikel på msb.se.