Tillbaka till startsidan

Olle Thorell ifrågasätter regeringen angående mänskliga rättigheter i arbetslivet

Olle Thorell ifrågasätter regeringen angående mänskliga rättigheter i arbetslivet

I en riksdagsfråga har Olle Thorell från (S) ifrågasatt statsrådet Johan Forssell (M) angående kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet. Thorell hänvisar till en rapport från ITUC där det framkommer att arbetstagare i 44 länder har utsatts för våld, gripanden eller häktning. Rapporten visar också att majoriteten av länderna förbjöd fackligt medlemskap och begränsade strejkrätten.

Efterfrågar åtgärder för att stödja mänskliga rättigheter i arbetslivet

Thorell efterfrågar i sin riksdagsfråga hur Sverige agerar för att stödja mänskliga rättigheter i arbetslivet genom internationellt bistånd och samarbete med andra länder.

ITUC-rapporten pekar på oacceptabla kränkningar av mänskliga rättigheter

Enligt den senaste rapporten från ITUC har mänskliga rättigheter i arbetslivet kränkts i flera länder världen över. Arbetstagare har utsatts för våld och i vissa fall även gripanden eller häktning. Dessutom förbjuds fackligt medlemskap och strejkrätten i majoriteten av de undersökta länderna.

Sverige ska arbeta för att stärka mänskliga rättigheter i arbetslivet

Thorell vill veta hur regeringen agerar för att stödja mänskliga rättigheter i arbetslivet genom internationellt bistånd och samarbete med andra länder. Det är viktigt att Sverige, som en förespråkare för mänskliga rättigheter, tar itu med dessa överträdelser och arbetar för att förbättra situationen för arbetstagarna runt om i världen.

Internationellt bistånd och samarbete kan spela en roll för förändring

Genom att använda internationellt bistånd och samarbete kan Sverige bidra till förändring och främja respekten för mänskliga rättigheter i arbetslivet. Det finns olika sätt att göra detta, såsom att stödja fackliga organisationer och civilsamhället i länder där arbetstagare utsätts för kränkningar och förtryck. Genom att arbeta tillsammans med andra länder kan Sverige också påverka politiska beslut och påvisa vikten av att upprätthålla mänskliga rättigheter.

Mänskliga rättigheter är viktiga för alla

Mänskliga rättigheter är en grundläggande princip som bör gälla för alla, inklusive arbetstagare. Genom att ta itu med kränkningarna av mänskliga rättigheter i arbetslivet kan Sverige visa sitt engagemang för dessa grundläggande värden och bidra till en bättre arbetsmiljö för alla arbetstagare, både nationellt och internationellt.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.