Tillbaka till startsidan

Positiv trend i äldres välbefinnande enligt Socialstyrelsen

Positiv trend i de äldres välbefinnande enligt Socialstyrelsens rapport

En färsk undersökning utförd av Socialstyrelsen visar på en positiv trend gällande de äldres välbefinnande. Över en tredjedel av de äldre som erhåller hemtjänst eller bor på särskilt boende bedömde sitt hälsotillstånd som gott. Dessutom uppgav färre individer att de upplevde ångest jämfört med tidigare. I en undersökning med namnet "Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?" besvarade personer över 65 år frågor kring sina upplevelser och synpunkter.

Positiv utveckling i det självupplevda allmäntillståndet

Socialstyrelsen har genomfört en årlig enkätundersökning de senaste tio åren som visar på en ökande positiv trend i det självupplevda fysiska och psykiska allmäntillståndet bland äldre. Specifikt har en ökad andel äldre rapporterat ett bra hälsotillstånd, särskilt de som är boende på särskilda boenden för äldre. Samtidigt har resultaten för äldreomsorgen uppvisat en försämring jämfört med tidigare år.

Betydelsen av språkkunskaper och kontinuitet inom äldreomsorgen

En ny fråga angående personalens språkliga kompetens inkluderades i enkäten, där majoriteten av de äldre uttryckte att personalens svenska var tillräckligt bra för att kommunikationen skulle fungera väl. Dock visade resultaten att en betydande del av respondenterna inte visste ifall de hade en fast omsorgskontakt, vilket var något som önskades förbättras. De äldre som ofta träffade sin kontaktperson rapporterade en ökad känsla av trygghet jämfört med de som sällan eller aldrig gjorde det.

Majoriteten upplever god kompetens hos personalen

Över 80 procent av de äldre som deltog i årets undersökning ansåg att personalen inom äldreomsorgen hade god kompetens och tillräckliga språkkunskaper för att utföra sitt arbete. I undersökningen deltog totalt 81 000 personer med hemtjänst och 32 000 personer som bodde på särskilt boende för äldre.

Den årliga enkätundersökningen fortsätter att ge värdefull insikt i de äldres upplevelser av äldreomsorgen och pekar på vikten av kontinuitet och kompetens inom vården av äldre.

Artikeln är baserad på denna artikel på socialstyrelsen.se.