Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Regeringen har tagit fram förslag till utgiftsområde 19 - regional utveckling. I propositionen föreslås ändringar i lagen om regionalt utvecklingsansvar och fokus ligger på olika områden inom regional utveckling. Syftet är att främja hållbar utveckling och konkurrenskraft i hela landet.
En rapport har publicerats som redovisar resultaten av det regionala utvecklingsarbetet. Rapporten visar vilka myndigheter som är ansvariga för att stödja regionens tillväxtarbete. Dessutom presenteras planerade utgifter för år 2023. Tyvärr har det förekommit förseningar i genomförandet av vissa program på grund av sena utbetalningar från Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Regeringen har identifierat strategiska områden och prioriteringar inom den regionala utvecklingspolitiken. Dessa områden inkluderar demokrati, hälso- och sjukvård, utbildning och de areella näringarna. Det finns också indikatorer för att kunna bedöma resultatet av insatserna inom utgiftsområde 19.
Programmen för Europeiska regionala utvecklingsfonden och Fonden för en rättvis omställning har godkänts. Dock har inga resultat ännu kunnat redovisas. Tidigare program för perioden 2014-2020 har visat sig ha positiva effekter på olika regionala utvecklingsåtgärder, bland annat genom ökad överlevnadsgrad och sysselsättning. Det har även satsats på hållbarhet och att möta samhällsutmaningar.
Statliga myndigheter som Tillväxtverket och Verket för innovationssystem har spelat en viktig roll för att främja samverkan mellan olika aktörer inom regional utveckling. Det har genomförts stödåtgärder för kommersiell service i gles- och landsbygder. Antalet företag som fått stöd har minskat, men de som har fått stöd har haft en god överlevnadsgrad och det finns en jämn könsfördelning bland företagen.
Selektiva regionala företagsstöd har minskat, men företag som fått stöd har haft bättre utveckling än liknande företag i en kontrollgrupp. Det regionala transportbidraget har ökat och har haft en positiv effekt på företagens överlevnadsgrad och produktivitet.
Fonderna för regional utveckling har finansierat projekt inom bredbandsutbyggnad och övergång till koldioxidsnål ekonomi. Detta har haft positiva effekter för företag och anställda. Samarbeten inom Europeiskt territoriellt samarbete har också gett positiva resultat, med flera genomförda projekt och deltagande företag och personer.
Regeringen anser att målen för den regionala utvecklingspolitiken har delvis uppnåtts, men att det fortfarande finns skillnader mellan regioner och kommuner. Insatser inom olika områden har bidragit till en stark och hållbar regional utveckling. Fokus har legat på grön och digital omställning, samarbete mellan näringsliv och forskning samt investeringar inom forskning och innovation.
Regeringen identifierar behovet av mer ändamålsenliga insatser och planerar en strategi för hållbar regional utveckling i Norrbottens och Västerbottens län. Förändringar föreslås i lagen om regionalt utvecklingsansvar för att anpassa den till målen för regional utvecklingspolitik. Budgeten för regionala utvecklingsåtgärder föreslås också ökas och lagen om regionalt utvecklingsarbete kommer att träda i kraft 2024.