Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Regeringen har föreslagit en lagförändring, propositionen 2023/24:1, för att förbättra ekonomisk trygghet för familjer och barn i Sverige. Syftet med förslaget är att stärka föräldrars möjligheter att använda föräldraförsäkringen och förbättra det ekonomiska stödet till barnfamiljer.
Förslaget innefattar ändringar i socialförsäkringsbalken och föräldraledighetslagen. Det inkluderar följande:
Föräldrar kommer att få utökade möjligheter att använda dubbeldagar. Det innebär att de kan ta ut två dagar i veckan istället för en, vilket ger mer flexibilitet i att fördela föräldraledigheten mellan föräldrarna.
Möjligheten att överlåta föräldrapenning, vilket är den ekonomiska ersättningen för att vara föräldraledig, kommer att utvidgas. Det kommer att gälla för alla vårdnadshavare, oavsett om de är mamma eller pappa. Detta ger möjlighet att dela upp föräldraledigheten på ett mer flexibelt sätt.
Förslaget innebär också en förlängning av tilläggsbidraget till barnfamiljer inom bostadsbidraget. Detta bidrag hjälper familjer med högre boendekostnader och förlängningen är avsedd att gälla fram till juni 2024.
Förslaget har väckt delade åsikter. Vissa stödjer förändringarna och ser det som en bra möjlighet för föräldrar att få bättre ekonomisk trygghet och jämställdhet. Andra är mer skeptiska och oroar sig för att kostnaderna kommer att öka, både för föräldrapenningen och för administreringen av de nya reglerna.
Regeringen betonar dock att förslaget inte innebär fler ersättningsdagar och att möjligheten att vara föräldraledig utan ersättning fortfarande är stor. Förväntningarna är att förslaget kommer att ha positiva effekter på jämställdhet och hälsa för både kvinnor och män.
Kostnaderna för föräldrapenningen förväntas öka, och administrationskostnaderna för de nya reglerna beräknas till 13 miljoner kronor per år. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.
Det finns även planer på att göra ändringar i socialförsäkringsbalken och tilläggsbidraget till barnfamiljer inom bostadsbidraget från och med 1 juli 2024. Detta kan ytterligare påverka föräldrars möjligheter att använda föräldraförsäkringen och det ekonomiska stödet till barnfamiljer.
Förslaget har varit ute på remiss och olika organisationer och myndigheter har fått möjlighet att lämna sina åsikter och synpunkter. Deras remissyttranden har tagits emot och kan komma att påverka den slutgiltiga utformningen av lagändringarna.