Tillbaka till startsidan

Minskade utgifter inom arbetsmarknaden

Minskade utgifter inom arbetsmarknaden

Regeringen föreslår att utgifterna inom utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv ska minska med totalt 1 801 miljoner kronor år 2024. Detta innebär att det kommer att sparas pengar inom arbetsmarknadsområdet.

Förbättringar på arbetsmarknaden

Sysselsättningsgraden har ökat och skillnaderna mellan inrikes och utrikes födda samt mellan kvinnor och män vad gäller sysselsättning har minskat. Det är positiva tecken att fler är i arbete och att skillnaderna i sysselsättning mellan olika grupper minskar.

Högre arbetslöshet bland unga och äldre

Trots att arbetsmarknaden förbättrats är arbetslösheten fortfarande hög, särskilt bland ungdomar och äldre. Det är viktigt att fortsätta arbeta för att minska arbetslösheten för dessa grupper.

Minskade utgifter inom arbetsmarknadsområdet

Utgifterna inom arbetsmarknadsområdet har minskat på grund av den lägre arbetslösheten. Det innebär att färre personer behöver delta i program och garantier för att få hjälp att komma i arbete.

Förändringar inom Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har minskat antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning och istället sett en ökning av deltagare i matchningstjänsterna. Detta kan bero på att fler personer hittar arbete på egen hand eller genom matchning.

Utmaningar för Samhall

Samhall har haft ett underskott av lönetimmar för skyddat arbete. Det innebär att de inte har haft tillräckligt med arbete att erbjuda för de personer som behöver skyddat arbete. Samtidigt har antalet anställda med sjukersättning minskat.

Högt deltagande inom Europeiska socialfonden

Antalet deltagare inom Europeiska socialfonden och det nationella programmet för Europeiska socialfonden+ har varit högt. Det visar på ett stort behov av stöd och insatser inom arbetsmarknadsområdet.

Förslag på förbättringar

Regeringen vill minska skillnaderna mellan män och kvinnor i deltagande i arbetsmarknadspolitiska insatser och öka användningen av lönebidrag för personer med funktionsnedsättning. Det är viktigt att alla ska ha samma möjligheter att delta och få stöd inom arbetsmarknaden.

Utmaningar för Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har fått kritik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Det pågår ett samarbete med Försäkringskassan för rehabilitering och återgång i arbete. Det är viktigt att Arbetsförmedlingen arbetar effektivt och ger rätt stöd till dem som behöver det.

Stöd till Samhall

Regeringen anser att Samhall fyller en viktig funktion på arbetsmarknaden. Därför kommer det att satsas mer pengar på att stödja Samhall. Det kommer också finnas ekonomiskt stöd för att hjälpa personer som drabbats av pandemin och för att hjälpa de som omfattas av EU:s massflyktsdirektiv på grund av Rysslands aggression mot Ukraina.

Planer för reformer och förändringar

Regeringen planerar att implementera åtgärder för att öka övergången från bidrag till arbete och förbättra effektiviteten inom arbetsmarknadspolitiken. Det kommer också att satsas mer pengar på arbetsförmedlingen och på utvärdering av arbetsmarknadspolitikens effektivitet. Det föreslås också regeländringar för att göra det lättare att få anställningar genom etableringsjobb.

Budgeten för arbetsmarknadsområdet

Budgeten visar att det blir minskade kostnader för arbetsmarknadsinsatser och förvaltning, men också ökade medel för vissa specifika ändamål inom arbetsmarknaden. Det kommer att satsas mer pengar på Samhall, samtidigt som medlen för lönebidrag minskar.

Mera resurser till olika myndigheter

Regeringen föreslår olika anslag för olika myndigheter och insatser inom arbetsmarknadsområdet. Det innebär att det kommer att finnas mer pengar till bland annat Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Stöd för grundläggande tjänster och arbetsmiljöfrågor

Regeringen har också föreslagit ekonomiska åtaganden för stöd för grundläggande tjänster och omställnings- och kompetensstöd. Det är viktigt att se till att alla har tillgång till grundläggande tjänster och att stödet finns för dem som behöver omställning eller kompetensutveckling. Inom arbetslivsområdet har antalet anmälda arbetsolyckor och arbetssjukdomar minskat, särskilt bland kvinnor. Andelen sysselsatta med möjlighet till utbildning och utveckling har ökat.

Arbete mot arbetslivskriminalitet

Regeringen har gett olika myndigheter uppdrag att bekämpa arbetslivskriminalitet och att genomföra åtgärder för att uppnå arbetsmiljöstrategin. Det är viktigt att arbeta för en sund arbetsmiljö och att förhindra brott inom arbetslivet.

Jämlikhet och jämställdhet

Regeringen utforskar genomförandet av EU-direktivet om minimilöner i Sverige. De arbetar för att minska ojämlikheten i arbetslivet och förbättra arbetsmiljön. Det föreslås också justeringar av anslagen till olika myndigheter inom arbetsmarknadsområdet, inklusive ökningar för Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Det är viktigt att alla har lika möjligheter och att arbetslivet är rättvist och säkert för alla.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.