Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
En riksdagsmotion har lämnats in av Fredrik Lundh Sammeli och andra ledamöter från Socialdemokraterna (S). Motionen syftar till att tydliggöra kommunernas rätt att använda välfärdsteknik inom äldreomsorgen.
I motionen föreslås det att den nuvarande lagstiftningen bör vara generellt tillämplig och inkludera även dagverksamhet inom äldreomsorgen. Detta innebär att kommunerna ska ha en tydlig rättighet att använda olika tekniska hjälpmedel för att underlätta vardagen för äldre personer som deltar i dagverksamhet.
Motionärerna framhåller även vikten av att regeringen utreder användningen av digitala insatser för personer som inte kan ge sitt samtycke. Det kan vara äldre personer med till exempel demenssjukdomar eller personer med nedsatt beslutsförmåga. Genom att använda välfärdsteknik kan dessa personer få ett ökat skydd och förbättrad livskvalitet.
En viktig anledning till att motionärerna vill tydliggöra kommunernas rätt att använda välfärdsteknik är att det i dag saknas tydliga riktlinjer och regelverk på området. Det finns redan nu tekniska lösningar på marknaden som kan underlätta vardagen för äldre personer och ge dem ökad trygghet. Men utan tydliga riktlinjer och regler blir det svårt för kommunerna att använda dessa hjälpmedel fullt ut.
Genom att tydliggöra kommunernas rätt att använda välfärdsteknik kan man också möjliggöra nya, innovativa lösningar inom äldreomsorgen. Tekniska hjälpmedel såsom sensorer, övervakningskameror och smarta plattformar kan bidra till att äldre personer kan bo kvar hemma längre och känna sig trygga i sin vardag. Det kan även avlasta personalen inom äldreomsorgen och frigöra resurser till annat viktigt arbete.
Motionen, som har lämnats in av Fredrik Lundh Sammeli och andra ledamöter från Socialdemokraterna, syftar till att tydliggöra kommunernas rätt att använda välfärdsteknik inom äldreomsorgen. Förslaget innebär att lagstiftningen ska vara generellt tillämplig och inkludera även dagverksamhet. Motionärerna vill även att regeringen utreder användningen av digitala insatser för personer som inte kan ge sitt samtycke. Genom att tydliggöra kommunernas rättigheter kan man underlätta användningen av tekniska hjälpmedel och möjliggöra innovativa lösningar inom äldreomsorgen. Detta kan bidra till att äldre personer får ökad trygghet och bättre livskvalitet, samtidigt som det avlastar personalen inom äldreomsorgen.