Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Motion 2024/25:272 av Gudrun Brunegård (KD) har väckt diskussion i Riksdagen genom att föreslå införandet av evidensbaserade modeller, tolvstegsprogrammet och klosterverksamhet i Kriminalvården. Syftet är att minska återfall i brott bland intagna med alkohol- eller narkotikaproblem.
Enligt förslaget är tanken att tolvstegsbehandling ska användas som en generell metod för att rehabilitera intagna som lider av drog- eller alkoholberoende. Brunegård framhåller att en stor del av brotten begås av personer med missbruksproblem och att det är viktigt att erbjuda adekvat behandling för att minska risken för återfall i brottslighet.
Gudrun Brunegård har lagt fram inte mindre än tre motioner angående införandet av dessa metoder i Kriminalvården. Hon argumenterar för att det är nödvändigt att tänka nytt och utforska alternativa tillvägagångssätt för att bryta den onda cirkeln av brottslighet och missbruk.
Motionen har väckt intresse och debatt i riksdagssalen, där ledamöter diskuterar för- och nackdelar med att införa evidensbaserade behandlingsmetoder, tolvstegsprogrammet och klosterverksamhet i Kriminalvården. Frågan om huruvida detta kan vara en effektiv metod för att minska återfall i brott är central i debatten.
Motionen pekar på det viktiga arbetet med att erbjuda adekvat vård och rehabilitering för intagna med missbruksproblem. Hur Riksdagen väljer att ta ställning till dessa motioner kan komma att forma framtiden för Kriminalvården och dess arbete med att minska återfall i brott och ge intagna möjligheten till en ny start efter avtjänat straff.