Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Om du har hört talas om Östersjön, har du kanske också hört att det finns ett problem med syrebrist på botten. Det betyder att det inte finns tillräckligt med syre för att fisken och andra djur där ska kunna överleva. En myndighet som heter SMHI har undersökt detta problem och kommit fram till att det blir allt allvarligare.
Rapporten från SMHI visar att det finns områden i Östersjöns djupa vatten där det helt saknas syre. Det betyder att bara bakterier och svampar kan överleva där. Detta är dåligt för hela ekosystemet eftersom det stör balansen mellan olika djur och växtliv. Dessutom påverkar syrebristen fiskarna och andra vattenlevande organismer negativt.
Tyvärr verkar situationen förvärras trots att det har gjorts försök att minska övergödningen och temperaturökningen i vattnet. SMHI har även svårt att upptäcka förändringar i tid på grund av minskade anslag och ökade kostnader för miljöövervakningen. Detta innebär att det kan ta längre tid att upptäcka problemen och vidta åtgärder.
SMHI är en viktig myndighet som ansvarar för att övervaka klimatförändringar och ge stöd till oceanografiska varningstjänster och prognoser. De samlar in och bearbetar stora mängder data för att kunna erbjuda kunskap och tjänster baserade på vetenskaplig grund. Dessutom är de inblandade i mätningen av vågbojar och stöder den svenska havsforskningen.
SMHI har sitt huvudkontor på adressen Folkborgsvägen 17, 601 76 Norrköping.