Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
En remiss gällande delar av betänkandet SOU 2024:35 "En framtid för alm och ask" har nyligen publicerats av Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Denna remiss fokuserar på områden som förädling, forskning och finansiering, samt innehåller förslag till förordning som syftar till ändringar i växtskyddsförordningen.
Betänkandet SOU 2024:35 "En framtid för alm och ask" är av stor betydelse då det berör framtiden för två trädslag som är centrala för vår natur och landskap - nämligen almen och asken. Dessa träd har drabbats av olika sjukdomar och hot vilket har påverkat deras bestånd i Sverige.
Genom remissen från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet öppnas nu möjligheten för allmänheten och olika intressenter att lämna synpunkter och förslag på de åtgärder och förslag som presenteras i betänkandet. Det är ett viktigt steg i beslutsprocessen innan eventuella förändringar och beslut kan genomföras.
Genom denna remiss ges en möjlighet att bidra med idéer och synpunkter kring hur man på bästa sätt kan bevara och främja beståndet av almar och askar i Sverige. Det kan handla om insatser inom förädling, forskning och finansiering för att motverka de hot och sjukdomar som dessa trädslag står inför.
Almen och asken är inte bara viktiga för landskapet och naturen, utan de har även en stor betydelse för den biologiska mångfalden. Genom att bevara och skydda dessa trädslag bidrar vi till en rikare och mer varierad natur, vilket gynnar inte bara trädens överlevnad utan även andra växt- och djurarter som är beroende av dem.
Landsbygds- och infrastrukturdepartementet ser nu fram emot att ta del av de synpunkter och förslag som kommer in genom remissen, för att tillsammans kunna arbeta för en hållbar framtid för alm och ask i Sverige. Det är genom gemensamma insatser och engagemang som vi kan bevara och vårda vårt naturarv för kommande generationer.