Tillbaka till startsidan

Remiss om lag för internationella sanktioner skickad

Remiss av SOU 2024:46 om internationella sanktioner skickad

En remiss av SOU 2024:46 angående en ny lag om internationella sanktioner har skickats till berörda parter. Syftet med remissen är att möjliggöra införandet av EU:s sanktionsdirektiv i svensk lagstiftning. Det är Utrikesdepartementet som har publicerat denna remiss för att samla in synpunkter och förslag från olika aktörer.

Vad är en remiss?

En remiss är en formell förfrågan om synpunkter och kommentarer kring ett förslag till lag eller förordning. Genom att skicka ut en remiss får berörda parter möjlighet att ge sitt bidrag och påverka det slutgiltiga beslutet. Det är ett viktigt steg i beslutsprocessen för att säkerställa att alla synpunkter beaktas och att lagförslaget blir så bra som möjligt.

Bakgrund till lag om internationella sanktioner

EU har infört ett sanktionssystem för att kunna agera mot länder eller enskilda personer som bryter mot internationella normer eller hotar freden och säkerheten. Genom att genomföra EU:s sanktionsdirektiv i svensk lagstiftning kan Sverige vara en del av denna gemensamma åtgärd inom ramen för EU:s utrikespolitik.

Varför är det viktigt?

Att ha en effektiv lag om internationella sanktioner är viktigt för att Sverige ska kunna agera på ett enhetligt sätt tillsammans med övriga EU-länder. Genom att ha tydliga regler och riktlinjer för när och hur sanktioner kan införas kan vi bidra till att främja demokrati, mänskliga rättigheter och internationell säkerhet.

Nästa steg

Efter att remissen har skickats ut och synpunkter har samlats in kommer regeringen att ta ställning till eventuella förändringar i lagförslaget. Därefter kan det eventuellt lämnas in till riksdagen för beslut. Det är en lång process som kräver noggrannhet och omsorg för att säkerställa att lagen blir så bra som möjligt.

Artikeln är baserad på denna artikel på regeringen.se.