Tillbaka till startsidan

Svenska biståndsmedel granskas för att undvika stöd till extremism

Regeringens arbete med svenska biståndsmedel

Regeringen har nyligen tagit steg för att säkerställa att svenska biståndsmedel används på ett korrekt sätt och inte hamnar hos islamistiska organisationer. En av de organisationer som har hamnat i diskussion är Islamic Relief, där det ifrågasätts om de uppfyller de krav som krävs för att motta bistånd från Sverige.

Oppositionens kritik mot Islamic Relief

Oppositionen har starkt kritiserat användningen av svenska skattemedel till Islamic Relief och ifrågasatt regeringens val av organisationer att samarbeta med. Kritiken kretsar kring risken att stöd kan gå till extremistiska verksamheter och att det är viktigt att vara noggrann med vilka organisationer som får ta del av biståndet.

Statsråd Johan Forssell (M) svarar på frågor

Statsrådet Johan Forssell från Moderaterna har tagit på sig ansvaret att svara på frågor och förklara regeringens ståndpunkt i frågan om avtalet med Islamic Relief. Han framhåller att regeringen aktivt arbetar för att försäkra sig om att biståndet används på ett sätt som inte stödjer extremism och våldsbejakande ideologier.

För att säkerställa stöd till civilsamhället

Diskussionen inom regeringen och oppositionen kretsar kring vikten av att säkerställa att stöd till civilsamhället inte oavsiktligt hamnar hos organisationer som främjar våld och extremism. Det är en utmaning att balansera humanitärt stöd med att undvika att stödja ideologier som strider mot svenska värderingar.

Oppositionens krav på rättelse

Oppositionen har i ljuset av detta krävt att regeringen noggrant granskar och bryter avtal som har grundats på felaktig information eller bedömning. Det är av stor vikt att svenska biståndsmedel används på ett transparent och ansvarsfullt sätt som främjar hållbara och fredliga syften i mottagarländerna.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.