Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
I en skriftlig fråga besvarad av statsrådet Paulina Brandberg (L) framkommer att regeringen planerar att tillsätta en utredning för att implementera plattformsdirektivet i svensk lag senast våren 2026. Just nu pågår en juristlingvistisk granskning för att förbereda detta arbete.
Arbetet med att implementera plattformsdirektivet sker genom sammanträden som hålls via e-post, där beslut dokumenteras i protokoll som publiceras cirka två veckor efter mötet. Under dessa möten diskuteras olika processer inom både riksdagen och regeringen, inklusive hur beslut tas och hur debatter förs kring implementeringen av EU-direktiv som plattformsdirektivet.
I arbetet med att implementera plattformsdirektivet granskar olika utskott inom riksdagen bland annat olika EU-dokument och bedömer subsidiaritetsprincipen. Det innebär att utskotten ser till att beslut som fattas på EU-nivå inte strider mot principen om att beslut ska tas på den lägsta effektiva nivån.
Texten nämner att utredningar inom riksdagen tillsätts antingen av riksdagsdirektören eller riksdagsstyrelsen. Beslut som fattats från 1975 och framåt finns tillgängliga för allmänheten, med diarienummer och eventuell rättsfallsbeteckning. Det ger insyn i tidigare beslut och hur de har påverkat den svenska lagstiftningen.
Slutligen, arbetet kring utredningen och implementeringen av plattformsdirektivet kommer att fortsätta fram till våren 2026, där regeringen planerar att gå igenom processen noggrant för att säkerställa att Sverige följer direktivets krav och regler på ett korrekt sätt.