Tillbaka till startsidan

Interpellation om avskaffandet av feministisk utrikespolitik

Interpellation om avskaffandet av den feministiska utrikespolitiken

En interpellation har lämnats in av Linnéa Wickman (S) till Utrikesminister Tobias Billström (M) angående avskaffandet av den feministiska utrikespolitiken.

Bakgrund

Wickman påpekar att den feministiska utrikespolitiken infördes 2014 och menar att avskaffandet av denna politik har haft negativa konsekvenser för Sverige. Hon nämner särskilt att situationen med ökad fattigdom och könsbaserat våld har förvärrats på grund av Covid-19-pandemin. Wickman anser att den feministiska utrikespolitiken har spelat en viktig roll i att bekämpa dessa problem och undrar nu hur utrikesministern ser på avskaffandet av denna politik.

Frågor till utrikesministern

Wickman ställer två specifika frågor till utrikesministern. För det första vill hon veta hur utrikesministern ser på avskaffandet av den feministiska utrikespolitiken och om han anser att det har haft några negativa konsekvenser för Sverige. Hon undrar också om utrikesministern har några planer på att ta initiativ baserade på den EBA-studie som genomförts om den feministiska utrikespolitiken.

Avslutning

Det återstår att se hur utrikesministern kommer att svara på Wickmans interpellation. Det är tydligt att frågan om avskaffandet av den feministiska utrikespolitiken väcker starka känslor och att det finns intresse för att diskutera dess konsekvenser. Vi får hoppas att svaret från utrikesministern kommer att ge klarhet i dessa frågor och ge oss en tydligare bild av regeringens syn på den feministiska utrikespolitiken.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.