Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
I Sveriges riksdag har Ewa Pihl Krabbe tagit upp frågan om att inkludera vaccination mot vattkoppor i det allmänna vaccinationsprogrammet. Folkhälsomyndigheten stödjer detta förslag och rekommenderar att alla barn får vaccin mot vattkoppor, samt att äldre barn upp till 18 år ges möjlighet till ikappvaccination. Syftet med detta är att minska spridningen av vattkoppsvirus i samhället.
Debatter och granskningar inom riksdagen dokumenteras noggrant i kammarens protokoll. Dessutom finns information tillgänglig om vilka ärenden som Konstitutionsutskottet (KU) behandlar och hur ledamöterna röstar i olika frågor. Regeringen lämnar skrivelser och ministrarna svarar på frågor skriftligt. Riksrevisionen rapporterar direkt till riksdagen och utskotten granskar även förslag från EU för att säkerställa deras överensstämmelse med subsidiaritetsprincipen.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination mot vattkoppor särskilt för riskgrupper såsom små barn och äldre barn upp till 18 år som inte har haft sjukdomen tidigare. Utöver individuell vaccination, förespråkar myndigheten att detta kan bli en del av det nationella vaccinationsprogrammet. Genom att implementera vaccinationen förväntas cirkulationen av vattkoppsvirus minska inom samhället över en tidshorisont på 6-8 år.
För att snabbare reducera spridningen av vattkoppsvirus föreslår man även en ikappvaccination för icke-immuna barn i åldern 18 månader till 18 år. Genom att vaccinera denna grupp kan man förhindra framtida utbrott av sjukdomen och skydda individer från att drabbas av allvarligare komplikationer senare i livet.
Genom öppen dialog och tydliga rekommendationer hoppas man kunna öka medvetenheten om vikten av vattkoppsvaccination och därigenom skapa en bättre skyddsnivå mot denna smittsamma sjukdom i samhället.