Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
En ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar att antalet rapporterade fall av hepatit B och C har minskat i Sverige mellan 2015 och 2023. Målet är att eliminera hepatit B- och C-virusinfektioner som allvarliga hot till år 2030.
I rapporten betonas vikten av att nå unga personer som injicerar droger för testning och behandling. Smitta från mor till barn av hepatit B-virus är ovanlig i Sverige enligt rapporten.
Hepatit B och C kan bli kroniska och leda till allvarliga leverproblem om de inte behandlas. Endast drygt 10 procent av de som har dessa sjukdomar är diagnosticerade enligt WHO.
WHO har varnat för hepatiter som ett hot mot folkhälsan och Världshepatitdagen har uppmärksammat detta. Det är viktigt att öka medvetenheten kring hepatiter och arbeta för att förebygga spridningen av dessa virus.
På Folkhälsomyndighetens webbplats finns rapporter och riktlinjer relaterade till hepatiter. Det är viktigt att ta del av denna information för att förstå sjukdomarna och hur de kan förebyggas och behandlas.
Folkhälsomyndigheten är en kunskapsmyndighet som arbetar för att främja bättre folkhälsa i Sverige. Genom att sprida kunskap, ta fram riktlinjer och samarbeta med olika aktörer bidrar myndigheten till att minska sjukdomar och främja välbefinnande i samhället.