Tillbaka till startsidan

Efter ICJ:s beslut om Israel-Palestina: Interpellationer, granskning, och framtidsåtgärder

Skriftlig fråga angående ICJ:s beslut om Israel-Palestina

Azra Muranovic har ställt en skriftlig fråga till utrikesministern Tobias Billström (M) angående åtgärder efter International Court of Justice (ICJ)'s beslut om Israel-Palestina. ICJ har fastställt att Israels närvaro på ockuperade områden är olaglig och att Israel måste avsluta sin närvaro och bosättningsverksamhet samt gottgöra skador. Socialdemokraterna och Centerpartiet vill veta hur regeringen avser att främja en rättvis och hållbar lösning i konflikten.

Interpellationer och KU:s granskning

Ledamöter kan ställa interpellationer skriftligt till ministrar i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll. Konstitutionsutskottet (KU) behandlar anmälningar och granskas i KU:s granskningsbetänkande. Dokumenten anger vilka ärenden KU ska ta upp och hur ledamöterna har röstat. Regeringen lämnar skrivelser och protokollet innehåller även partiers röster.

Snabbprotokoll och Riksdagens organ

Snabbprotokoll från debatter publiceras sex timmar efter sista debatten, med det slutgiltiga protokollet klart efter några veckor. Riksdagsorgan som Riksrevisionen lämnar redogörelser och granskningsrapporter till riksdagen. Ministrarna svarar skriftligt på frågor och förändringar i lagar och konstitutioner. Utskotten gör subsidiaritetsprövningar av EU-förslag och utredningar tillsätts av riksdagsdirektionen eller riksdagsstyrelsen.

ICJ:s beslut om Israels närvaro

ICJ har i sitt beslut från den 19 juli 2024 kommit fram till att Israels närvaro på de ockuperade palestinska områdena är olaglig. Beslutet innebär att Israel måste avsluta sin närvaro, avveckla bosättningar och kompensera de drabbade. Alla stater uppmanas att inte erkänna den olagliga närvaron.

Artikeln är baserad på denna artikel på riksdagen.se.