Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Folkhälsomyndigheten har nyligen rapporterat att antibiotikaförsäljningen och antibiotikaresistensen fortsätter att öka i Sverige enligt deras årsrapport Swedres-Svarm 2023. Det innebär att mer antibiotika säljs och att fler bakterier blir resistenta mot antibiotika.
Under åren 2022 och 2023 har antibiotikaförsäljningen i Sverige ökat. Samtidigt har resistensen mot antibiotika också ökat, vilket innebär att antibiotikum blir mindre effektiva mot vissa bakterier. En speciellt alarmerande ökning har skett bland tarmbakterier med ESBL-CARBA, vilket kan leda till svårbehandlade infektioner.
Försäljningen av antibiotika inom humanmedicin ökade med 7%, men den ligger fortfarande under nivåerna från 2019. En stor del av ökningen berodde på ökad förskrivning av luftvägsantibiotika till barn. Det är viktigt att vara medveten om att överanvändning av antibiotika kan bidra till resistensutveckling.
Under pandemin har antalet fall av flera typer av anmälningspliktig antibiotikaresistens minskat. Det kan bero på olika faktorer, såsom minskad migration av resistenta bakterier och andra beteendeförändringar under pandemin.
Det är av stor vikt att arbeta förebyggande mot infektioner och antibiotikaresistens. Sverige har en stark position internationellt sett när det gäller användning av antibiotika och motståndskraft mot resistensutveckling. Folkhälsomyndigheten jobbar aktivt för att främja folkhälsan och förebygga utbrott av antibiotikaresistenta bakterier.
I en tid där antibiotikaresistens blir allt vanligare är det avgörande att vi alla hjälps åt att använda antibiotika på ett ansvarsfullt sätt och att satsa på förebyggande åtgärder för att minska risken för resistensutveckling.