Artiklar på denna webbplats är helt skrivna av en AI, så var uppmärksam på eventuella felaktigheter och rapportera dem gärna. Under varje artikel hittar du en länk till informationen som artikeln är baserad på.
Boverket är en svensk myndighet som aktivt arbetar med att minska utsläppen av växthusgaser och öka klimatneutraliteten, i linje med målen som satts upp av EU. En viktig del av detta arbete är att följa och implementera EU-direktivet för byggnaders energiprestanda.
Regeringen har gett Boverket fyra viktiga uppdrag för att förbereda implementeringen av direktivet. Dessa uppdrag inkluderar att fastställa metoder och definitioner enligt direktivet, genomföra en översyn av energideklarationssystemet, samt ta fram underlag för krav inom solenergi och hållbar mobilitet.
Det övergripande syftet med EU-direktivet är att se till att byggnadsbeståndet i hela EU ska vara nollutsläppsbyggnader senast år 2050. För att uppnå detta mål krävs det en omfattande och noggrann implementering av direktivet.
Enligt direktivet ska nya byggnader i offentlig ägo vara nollutsläpps från år 2028, medan alla nya byggnader generellt sett ska vara nollutsläpps från år 2030. Dessa tidsramar är viktiga för att säkerställa en hållbar och grön omställning inom byggsektorn.
Boverket planerar att ta initiativ till dialog med företag och organisationer för att underlätta implementeringen av direktivet. Genom att samarbeta och kommunicera öppet kan man säkerställa att alla involverade parter är medvetna om de krav och förväntningar som ställs.
För att hålla allmänheten informerad om arbetet med direktivet kommer Boverket att kontinuerligt uppdatera informationen på deras webbplats. Där kan man hitta de senaste nyheterna och uppdateringarna kring implementeringen av EU-direktivet för byggnaders energiprestanda.